Vinterdäck

Funderar du på att byta dina däck?

Det finns många olika sorters vinterdäck som du kan välja i alla möjliga prisklasser från ca 500 kronor och uppåt. Kanske lever du i en storstad där det inte blir så kallt eller snöar så mycket? Då kan du välja friktionsdäck. Bor du norrut i landet är dubbdäck alltid att föredra där vintern pågår mycket längre och mängden snö som kommer också skiljer sig åt från landets södra delar.

När hösten är över kommer vintern med stormsteg. Även om det inte har snöat ännu kan vägarna vara mycket hala och temperaturen kan vandra ner till minusgrader på kvälls- och nattetid. Det är ett par viktiga tumregler du behöver tänka på innan du byter dina hjul. Det är lag på att byta till vinterdäck senast den 1 december, även om det varken är halt eller snö ute eftersom vädret kan växla till det sämre väldigt fort. Du behöver ha på dina vinterdäck ända fram till den 31e mars, även om det inte skulle komma snö just denna vinter.

Dock är det inte bara almanackan du ska ha koll på, utan har du tänkt använda begagnade vinterdäck är det också viktigt att kika på mönsterdjupet.

De bästa, det vill säga de minst slitna däcken ska sitta bak på bilen för bästa möjliga kontakt.

Du ska också tänka på att, om du har två olika typer av däck som är av olika märken är det viktigt att ha samma typ av däck på fram och baksida. Du får alltså inte blanda de olika modellerna, utan samma typ av däck ska sitta på samma axel. De däck du sätter på ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Det rekommenderas dock oftast att använda ett mönsterdjup på 5 mm för bästa väggrepp för att undvika halka, speciellt när det periodvis kan komma mycket snö.

Dessa regler och tips är ganska enkla att komma ihåg och hjälper dig att få en trygg och säker bilfärd. Känner du dig osäker på hur säkra eller bra dina begagnade vinterdäck är, eller vilket märke du bör använda är det ändå säkrast att ta den traditionella vägen och boka tid till en bilverkstad. Håll hastigheten och kör försiktigt!