Välj rätt sommardäck

Vintern börjar dra förbi och snart är det dags för sommardäcken att plockas fram och monteras. Nya däck kan ofta hålla väldigt länge, men har de blivit gamla och slitna är det viktigt att man köper nya. Det finns både butiker och verkstäder som säljer nya däck, men du kan även köpa begagnade däck i bra skick. Att välja däck kan låta som en enkel sak, men det kan vara knepigare än man tror. Utbudet av sommardäck är riktigt stort och det är inte alla som är säkra att använda sig av. När man köper nya däck vill man naturligtvis att de är bra och har bra köregenskaper, men de ska också vara ekonomiska och säkra.

Som minst får sommardäck ha ett mönsterdjup på 1,6 millimeter, men du bör aldrig sträva efter detta då sådana däck är mycket slita och en fara för dig själv och andra trafikanter. Det bästa är att välja däck som har minst 4 millimeter, så att de fungerar bra även vid vattenplaning. Vill du kontrollera om dina sommardäck har rätt mönsterdjup kan du använda dig av en gammal femkrona. Om du kan se hela siffran så är däcken för dåliga.

Att tänka på

Innan du köper nya sommardäck behöver du först fundera på vad du är ute efter. Tänk på vilka egenskaper du tycker är extra viktiga, t.ex. om du vill att däcken ska ha utmärkt våtgrepp eller om de ska ha ett sportigt utseende med köregenskaper i världsklass. När du har kommit fram till vad som är viktigt är det dags att börja söka runt. Genom att titta i din bils instruktionsbok kan du se exakt vilka dimensioner som just din bil ska ha på sina däck.

Utöver dimensionerna behöver du kontrollera så att däcken har en så kallad EU-märkning. EU-märkningen syns som ett klistermärke och visar vilket våtgrepp som däcken har. Du kan även se vilket däckljudet är och hur bra rullmotstånd som finns.

Har du ändå svårt att veta vilka däck som du vill ha kan du vända dig till en bilverkstad eller köpa en biltidning där de senaste sommardäcken testas för sina egenskaper. På så sätt är det lättare att hitta rätt.